Skogskompis
Posted: 10 oktober 2019

Skogskompis - Österbymo Hardwood

Eken är ett av de största träden vi har i Sverige och man kan säga att den har en viss myt kring sig. Länge var det kungens träd och det skulle användas till skepp i den kungliga flottan. Men eken är också ett träd som förknippas med naturvård. Och visst är det en upplevelse att se en flera hundra år gammal ek som står i ett odlingslandskap, nästan så man kan höra eken berätta historier från förr.

Eken är också ett uppskattat trädslag att förädla och användas i b.la. inredning, lister och golv. Att såga just ädel-löv är inte så många i Sverige som specialiserat sig på. Här är det mest tall och gran som gäller. Ser man till andra länder i Europa är förädlingen av ek vanligare och fler har specialiserat sig på det. Men det finns ändå ett antal aktörer som sågar ek. 

I detta avsnitt  av Skogskompis var vi och träffade Österbymo Hardwood och Gunnar Arvidsson. Österbymo Hardwood har de senaste åren fått in nya ägare, KG List AB. Som har satsat och utvecklar sågen. Både med nya torkar, ny biobränsle-panna och asfalt på industriområdet. Allt för att kunna ta fram ämne som de sedan kan förädla i sin list-industri. 

Sågen är rustad, men svårigheten är just nu att få fram råvaran. Som vi alla vet är det fullt fokus på att ta hand om alla granbarkborreangrepp och det gör att man inte prioriterar att hugga specialsortiment. Men har man kontroll på granbarkborre-träden är det absolut läge att se om det finns möjligheter att hugga ek. Och har man förmånen att ha ek på sin fastighet ska man se till att sköta den så den utvecklas. Både för framtida produktion och naturvård. Och samtidigt göra en bra affär!

I klippet kan du lyssna till Gunnar som berättar om vilka stockar de vill ha och lite allmänt om företaget.