Skogskompis
Posted: 28 november 2019

Skogskompis - Stoppa julgransplundringen

Stoppa julgransplundringen

Just nu är det många som går och längtar att den rätta julkänslan ska infinna sig. Vilket kanske inte det lättaste just nu när det är så mörkt och regnigt. Men en sak som brukar hjälpa till att få lite julkänsla är att gå ut och leta efter en julgran att hugga. Visste ni förresten att Sverige är ett av de mest julgranstäta länderna i världen? Varje år så säljs de ca 3 miljoner julgranar i Sverige, varav 2,8 miljoner kommer från Sverige. Men vi vet också att en stor mängd granar huggs direkt ute i skogen. Ofta med lov av markägaren, men tyvärr vet man att det förkommer en hel del julgranstölder. Värdet på granen när den huggs är inte alltid så högt. Men tittar man på den investering som markägaren har gjort och ska generera över sin omloppstid blir det helt andra värden. Så om du ska hugga din gran själv, se till att äga marken eller ha tillstånd från markägaren.

Med detta enkla tips så stoppar vi julgransplundringen på fel granar!

Om några veckor ska vi träffa Skogshögskolans studentkår som har en lång tradition av att sälja granar runt om i Stockholm. Ett trevligt inslag i stadsmiljön och ett bra sätt att visa upp sin utbildning. De brukar även se till att kungliga slottet får en fin julgran.

Har du frågor angående vilken gran man ska välja och hur man tar hand om den på bästa sett så maila gärna oss på skogskompis@virkesborsen.se så tar vi med de till vår träff med Jägmästarstudenterna. Tveka inte att höra av dig om ditt bästa tips för att granen ska behålla sina barr i stugvärmen.