Skogskompis
Posted: 6 augusti 2019

Skogskompis - SP Maskiner

Värdet på stocken görs redan i skogen när skördaren apterar. För att apteringen ska bli så optimal som möjligt och arbetet effektivt ställs därför höga krav på maskiner och personal. Kanske just lite extra krav på skördaraggregaten. Det är den komponenten som ska se till att  alla träd fälls, kvistas och kapas på rätt ställe. Detta oberoende av väderlek, vilken typ av skog, årstid etc. Detta för att säkerställa att stocken får det absolut bästa värdet och effektivisera avverkningen.

Tidigare i somras träffade vi Martin Bredenfeldt och Anders Johansson som jobbar på SP Maskiner i Ljungby när vi befann oss på SkogsElmia. SP Maskiner har utvecklat skördaraggregat till skördare i 40 år och är idag  ett välkänt varumärke som man återfinner över hela världen. Med deras motto ”Always ahead” vill de leda teknikutvecklingen i branschen. Och sträva alltid efter att ta tekniken till nästa nivå.

Se på klippet där Martin och Anders dels pratar om SP maskiner men även om tekniken bakom ett skördaraggregat. Samt hur hydraulslangar, drivhjul och gripklor kommunicerar tillsammans med själva skördaren med flera olika datorer.  Allt för att skapa så högt värde som möjligt på träden.