None
Skogskompis
Posted: 6 augusti 2018

Skogskompis - Sommartorka

Nu drar det igång

Augusti är här, för många är det jobb som gäller nu. Som vi alla vet har vi haft den varmaste sommaren på många, många år. Det har satt en tydlig prägel på skogen. Bränder, torkade plantor och överlag stressade träd. Det har även inneburit att produktionen i skogen har på vissa håll helt stått stilla, och på andra håll gått på lågfart. Tack vare att flera industrier haft semesterstängt har volymtappet märkts mindre än om det varit i fullgång. Men nu är de flesta sågverken och massabruken igång och de är sugna på att köpa råvara. Virkesköparna är igång efter sin semester och är garanterat hungriga på att köpa volymer. 

På Virkesbörsen märker vi av detta, både att köparna är aktiva på marknadsplatsen och tittar på de annonser som ligger uppe, men även från skogsägarsidan. Där ser vi dagligen en tillströmning av nya användare och fler och fler annonser. Väldigt bra tycker vi, att med Virkesbörsen enkelt, snabbt och transparent tillgodo se alla partner i en virkesaffär.

Hur hösten kommer se ut är spännande att fundera över. Förmodligen kommer det höga trycket på virkesmarknaden kvarstå och förutsättningarna att göra fina och bra åtgärder pga av torra marker finns verkligen. Som vanligt är det bra att passa på innan hösten drar in med regn och rusk. Och visst vill vi ha regn så att grundvattennivåerna återställs och att naturen kan återhämta sig.

Många skogsägare har fått skjuta upp vårens planeringar till i höst, vilket brukar fungera bra. Detta innebär att när markberedarena kan börja köra igen kommerde att gå på högvarv. Så se till att redan nu handla upp dessa tjänster inför nästa vår. Och se helst till att du får markbrett innan snön, det ger alltid bättre förutsättningar inför en vårplantering.

Glöm inte heller att hålla koll på angrepp från granbarkborren, jag har själv sett det på flera platser när jag varit ute i skogen.

Behöver du råd för din skog, hör då av dig till Skogskompis. Vi hjälper dig att nå ditt du vill.

Hälsningar 

Carl Johan Moberg