None
Posted: 12 december 2018

Skogskompis - Julgranstider

Julgranen – lika självklar som själva julen!

Snart är det jul och hög tid att hugga granen. I Sverige har vi sedan länge ställt en gran eller granris framför ytterdörren för att markera julfriden. Traditionen med att ta en gran kommer som så många andra trender inom skogsbruket från Tyskland. Det sägs att St Sundby slott var först med att ta in en gran i bostaden och klä den 1741. Då något för adeln, idag ett vanligt inslag i svenska hem under jultid. Oavsett som det är en riktig gran eller en konstgjord.

Att hugga en gran kan vara ett trevligt familjenöje och ett sätt att komma ut i skogen för många, trots att åsikterna om hur granen ska se ut kan variera. Om du ska hugga granen själv är det viktigt att du har tillstånd av markägaren om du inte är på egen mark. När du väl är ute i skogen är det viktigt att du hugger granen på rätt ställe. Välj ett område där granarna är små och inte ska bli framtidens träd. Kolla i ledningsgator eller i vägkanter. Där brukar det finnas något som passar.

När granen är huggen och hemkörd kan du enkelt se till att få den att hålla sina barr längre. Här kommer några tips!
-    Hugg inte granen för tidigt, alltid bra att ha en färsk gran.
-    Innan du tar in den - låt den stå i ett utrymme som är lite svalare än huset. Bra om granen får acklimatisera sig.
-    Gör ett färskt snitt innan den sätts i foten.
-    Vattna rejält de första dygnen och glöm inte att fylla på med vatten.
-    En del lägger i några bitar socker i vattnet, här är det väl egentligen bara fantasin som sätter stop vad man ska krydda vattnet med. Så testa och se vad du lyckas med. Dela gärna sen med dig av dina tips!