fbpx
Alla nyheter / Skogskompis / Skogskompis – ...

Skogskompis - Högtryck i skogen

Virkesbörsen är Sveriges digitala marknadsplats för handel med råvaror från skogen. Vi arbetar för en effektiv och transparent virkesmarknad och verkar för att realisera skogens fulla potential. Skogskompis är ett led i detta, oberoende skogsrådgivning direkt över nätet. Genom att boka en tid med oss får du personlig rådgivning gällande din skog. I vår blogg sprider vi kunskap om skogen och ger dig tips och råd om skogsskötsel i allmänhet. 

 

Högtryck i skogen

 

Att vara i skogen är varmt just nu, trots att det är kväll och solen börjat gå ner bakom trädtoppar och berg. Vi ser tillbaka på maj som en riktig högsommarmånad. Badvattnet har temperaturer som i augusti, grusvägarna dammar som aldrig förr och bondens första skörd av ensilage blev inte lika stor som den brukar.

 

Men vad händer egentligen i skogen när det är så här varmt? Och väldigt aktuellt just nu är hur det går med årets föryngring av skogen. Hur mår egentligen de miljoner plantor som ska bli våra framtida skogar? Trots god planthållning med både kyl- och fryslager, välvattnade plantor och väl markbereda hyggen är risken mycket stor att många plantor kommer torka, eller redan har gjort det. Plantornas rötter är extremt känsliga för solljus och kan på bara några sekunder ta skada. Även för de plantor som redan tidigare i vår kom i jorden är risken inte över utan de behöver regn nu. Precis som resten av naturen!

 

Att årets försommar varit så torr medför även att många skogsmaskiner står stilla eller enbart kör på natten för att inte riskera att starta bränder. Störst är risken vid markberedning. Då slås och trycks stenar mot varandra vilket gör att det lätt uppstår gnistor. Många markberedare står därför stilla idag vilket kan leda till att de planerade arealerna helt enkelt inte kan planteras denna säsong. I så fall kan det istället bli aktuellt med höstplantering eller plantering nästa år. Här är det viktigt att ha gjort upp med sin entreprenör om vad som gäller och tillsammans hitta en lösning ifall problem uppstår.

 

Som vanligt är även snytbaggen aktiv, både på äldre planteringar och nyplanteringar. Om det finns risk för angrep ska man alltid se till att behandla dem. Idag finns flera olika mekaniska alternativ, exempelvis vax, som ersätter de gifter som tidigare använts. Bra både för miljon och för plantörerna!

 

 

Tips för att lyckas med en plantering:

 

– Rätt trädslag på rätt mark, inga granar på tall mark!

 

– Använd plantor som varit kyllagrade under vintern, eller väl vattnade plantor.

 

– Se till att ha markbrett väl

 

– Använd plantor med skydd mot snytbaggen

 

– Välj planteringspunkt med omsorg

 

– Se till att det blir rätt antal plantor per hektar, kontrollmät!

 

– Vid stort betestryck, skydda plantorna i höst mot viltet.

 

När ni ändå är ute i skogen och kollar hur era plantor mår, passa på att rensa gräs och ormbunkar så plantorna står fritt. Lyft också blicken för att ha koll på angrep från granbarkborren som verkligen trivs i det varma vädret.

 

Sen är det inte dumt att smaka på årets första smultron! 

 

P.S. Vill du ha personlig och oberoende rådgivning som rör just din skog? Klicka här för att boka en tid med Skogskompis så hjälper vi dig!

Tack! Vi hör av oss snart

Tack för din ansökan! Vi återkommar så snabbt vi kan