Skogskompis
Posted: 26 februari 2020

Skogskompis - Drönare i skogsbruket

Teknikutvecklingen går verkligen snabbt framåt i skogen. Och aldrig för har det varit så enkelt att få bra bilder och filmer på sin skog. I detta avsnitt av skogskompis testar vi att flyga drönare, dels för att se ur effektiv den kan vara i jakten mot granbarkborre. Men även för att snabbt göra bedömningar och inventeringar av andra skötselåtgärden i skogen.

Vid inventering av granbarkborre se men snabbt vilka träd som är angripna och redan har ändrat färg. Svårare att se vilka som är ny angripna, men här får man tänka lite rationellt och kanske ta ett extra träd när man är där och hugger. Viktigt dock att man redan när man filmer på något sätt anger var träden är. Detta kan man i vissa drönare göra genom att ange en GPS-position. Eller så får man titta senare på filmen och manuellt göra detta på en karta eller liknade.

Att använda drönare i plantinventering eller röjningsinventering är både snabbt och effektivt. Och du kan enkelt skapa dig en bild och behovet om en åtgärd. Och tänkt dig att efter en film se var det behövs hjälpplanteras eller röjas. Detta gör att åtgärden kan bli billigare och att man utför den på rätt ställe. Med dagens teknik kan man enkelt ha med sig filmen ut när man är ute med röjsågen.

Har man ingen egen drönare finns det idag en hel del företag som erbjuder denna tjänst. Kan ju vara bra idé om man inte vill köpa sig en egen och samtidigt får man ett proffs som hantera den. Som alltid är det viktigt att kolla om det finns några restriktioner men att flygga detta göra man enkelt här: http://www.lfv.se/tjanster/informationstjanster/lfvs-dronarkarta

Sen har vi ju alltid vädret att ta hänsyn till, att flyga i regn och snö ska man inte göra. Och vid för mycket blåst blir hanteringen svåre och drönaren kommer dra mer ström.