None
Skogskompis
Posted: 24 juli 2018

Skogskompis - Den vaksamma skogsägaren

Den vaksamma skogsägaren

Vi har svettas en tid, både som glad semesterfirare, men kanske främst som skogsägare. En efter en avlöser farorna varandra ute i skogen. Torka, brand och granbarkborre!

Push-notiserna duggar tätt om de brandhärjade områdena och media rapporterar hela tiden hur arbetet med att bekämpa bränderna fortskrider och tyvärr hur de på vissa platser sprids.

Insatserna är stora, både från myndigheter, företag, frivilligorganisationer och privatpersoner. Och inte minst från våra grannländer. Jag hörde på radion att man hela tiden försöker tänka nytt och innovativt för att få bukt med elden. Bland annat finns tankar på ta lagrad snö från en skidanläggning för släcka elden. Stor heder till alla som kämpar, dag som natt för att få bukt med detta.

En annan farhåga som kommer i värmens fotspår är granbarkborren. Ge er ut i skogen och leta. Kolla i områden där det tidigare kan ha varit angrepp, hyggeskanter och andra utsatta delar på er fastighet. Och samverka med grannarna, granbarkborren stannar inte vid er fastighetsgräns.

Eftersom det är så pass torrt i skogarna är det ganska enkelt att ta sig till fots till platser man inte besökt på länge. Nyttja detta tillfälle under skogspromenaden och besök dessa. Kanske hittar ni några åtgärdsbehov eller också några goda bär att njuta av.