Skogskompis
Posted: 25 mars 2020

Skogskompis - Bokskogen

Vill man uppleva en naturlig bokskog i Sverige får man bege sig till de södra delarna och då kanske främst Skåne och Blekinge. Men från vissa källor har jag hört att man i Roslagen kan bevittna det nordligaste bokbeståndet vi har i vårt land.
Att vandra runt i dessa majestätiska skogarna och njuta av de skiftningar som en bokskog kan ge är fanatiskt. På våren med de ljusgröna och skira bladen, eller skuggan och svalkan under trädens kronor under en högsommardag eller på hösten när löven lyser som brandgul facklor. Bokskogen kan verkligen bjuda på skiftningar.

Men Boken är även en viktigt del i avkastningen från skogen. Förutom att den används som inblandning i pappersmassa, så har veden egenskaper som lämpar sig väl till olika ändamål. Bland annat till inredningsdetaljer som möbler och bänkskivor. Men tittar man tillbaka i tiden så använde man gärna det hårda och vattentåliga trädslaget till båtkölar och yxskaft. Nu mer är det kanske vanligaste tillfället när du stöter på en produkt från Boken när du äter en pinnglass. Veden egenskaper men slät ut gör att den passa ypperligt till just glasspinnar.

Vid föryngring av Bok är det vanligt att man använder sig av en metod där man successivt glesar ut skogen och skapar luckor där bokollonen kan gro och skapa nya små träd. Boken har en egenskap och kunna växa sig större i skugga, vilket för med sig att man under de stora träden för en tät matta med ungskog. Detta ger ett bra underlag att vid röjning sedan välja ut rätt stammar som ska bli de nya stora träden och ge avkastning till skogsägaren.

Så Boken skogen är både fint att vistas i och fint virke att använda!