Skogskompis
Posted: 5 juli 2019

Skogskompis - Arboreal

Arboreal - mät dina träd med telefonen

Idag är telefonen mer än ett verktyg för samtal. Nu är det ett hjälpmedel till att kommunicera både vi ljud och bild, vi göra våra bankärenden och andra affärer direkt i den, även virkesaffären. Den hjälper oss att hitta rätt väg och att passa tiden. Och nu ser vi att telefonen även är ett verktyg för insamling av data ute i skogen. I detta avsnitt av Skogskompis träffar vi Johan Ekenstedt som är grundare och VD på Arboreal. Det har med hjälp av AR-teknik tagit fram en app som mäter höjden på trädet. Direkt med telefonen, utan att behöva ha en extern höjdmätare eller måttband med sig. Och något som man alltid har med sig.

Vilket värde skapar detta för skogsägarna? Helt plötsligt så kan man till en billig peng köpa denna app och sedan ut och mäta höjden på sina träd. Utan att behöva köpa en dyr höjdmätare eller förlita sig på en annan persons mätningar. Och att just själv ha fakta och data om sin skog gör att man kan ta bättre beslut om vad som ska göras i skogen, samt att förhandla om sina priser. Man får helt plötsligt kunskap och vetskap som gör att man blir en professionell beställare av skogliga tjänster.

Det är verkligen enkelt och roligt att använda sig av denna app, kolla mer i klippet där Johan berättar mer om Arboreal och trädet som förmodligen var Sveriges mest mätta träd innan den fälldes på SkogsNolia och kontrollmätes med måttband och tumstock.