None
Nyheter
Posted: 23 december 2019

Virkesbörsen 2019 - året som gått

Hej alla kära medlemmar!


Snart är 2019 över, visst har tiden ändå gått väldigt fort framåt? Under det gånga året har det hänt massvis med spännande saker hos oss. I denna ”krönika” så tänkte jag ta mig friheten att berätta lite om vad som hänt under det gånga året och lista lite höjdpunkter. 

Året som gått

2019 rivstartades med lanseringen av Skogsvårdstorget. Skogsvårdstorget är en vidareutveckling av Virkesbörsen där både skogsägare och entreprenörer kan lämna och ta in offret för sin skogsvård. Oavsett om du behöver röja, plantera eller få skoglig rådgivning (och allt där emellan) så kan du lägga upp ditt uppdrag på Skogsvårdstorget. Det är helt kostnadsfritt att lägga ut uppdraget och anslutna entreprenörer kontaktas när uppdraget är publicerat. De kan sedan öppna upp uppdraget och svara med en offert till dig på just den skogsvård som du efterfrågat.

Vet du vilken ränta du har på ditt skogskonto? Den frågan ställde vi oss på kontoret och många av våra kunder efterfrågade också ett lättare sätt att jämföra och ens se vilka banker som erbjöd tjänsten. Så precis innan semestern så lanserades ”Hitta skogsbank”, en tjänst som underlättar för dig som markägare att hitta banken som tillhandahåller den bästa räntan på ditt skogskonto. Räntorna uppdateras i realtid så att du också kan hålla koll på om någon bank sänker eller höjer skogskonto räntan. Klicka här och titta vem som har bäst ränta redan idag!

Den absolut största nyheten av dom alla är vårt nya och förenklade annonsflöde! Det lanserades i mitten av november och återkopplingen till oss har varit överväldigande. Vi på Virkesbörsen arbetar ständigt för att förbättra och förenkla processen för dig som skogsägare. Då vi noterade att några av våra kunder tycket att det förra annonsflödet ibland kunde vara svårt beslöt vi oss för att göra någonting åt det. I det nya och förbättrade flödet så kan du b.la. välja din avverkningsanmälan, rita direkt i kartan, markera avlägg och fylla i ditt virkesförråd direkt från din skogsbruksplan. Ska du sälja virke under 2020 och vill ha rätt virkespris? Börja med att lägga din annons här och skulle du behöva hjälp är det bara att höra av dig.

Under sommaren så passade även hela företaget på att besöka både skogs elmina i Jönköping och skogs Nolia i Umeå. Det var extremt roligt att få träffa hela branschen, både markägare och virkesköpare och berätta om Virkesbörsen och vår produkt. Under båda mässorna delade vi sedvanligt ut popcorn till alla sugna och så var popcornsuget var stort från alla mässbesökare, högre än förväntat.

En av Virkesbörsens medgrundare, Per Hedberg, har dessutom blivit krönikör hos ATL. Så till alla er som läser ATL, håll utkik efter hans krönikor där han bland annat skriver om digitaliseringsfrågor. Ni hittar hans krönikor här (OBS! Betalvägg) Utöver detta så har Virkesstudion också inlett ett samarbete med Tidingen Skogen vilket känns extra roligt! Virkesbörsen har dessutom lanserat en Virkesprisindikator som publiceras varje månad så du som som skogsägare kan hålla koll på vart virkesmarknaden är på väg, klicka här för att läsa mer om den.

Samtidigt så kammade Virkesbörsen hem ”Årets företag 2019” som anordnades av Business Challenge, detta är givetvis en väldigt stor ära för oss och öppnade upp för nya och mer fördjupande samarbeten med flera partners. Vi vill verkligen påpeka att ni bör hålla utkik efter tävlingar som kommer att anordnas under 2020. Virkesbörsen och VDn Adam fick även äran att vara med Land Lantbruks 50 lista på personer som gjort störst avtryck på skogsindustrin som avslut på 2019.

Våra nöjda kunder

Under 2019 har vi stängt rekordmånga annonser och återkopplingen från våra kunder har minst sagt varit imponerande. Virkesbörsen har tack vare sin utmärkta service, snabba återkoppling och effektiva administrering bidragit till att underlätta för våra kunders virkesaffärer. Oavsett om du är en privat skogsägare eller en myndighet så finns Virkesbörsen där för dig. Ett strålande exempel på detta är att Statens fastighetsverk som varit en kund hos oss sedan 2018 kontinuerligt lägger upp nya annonser på Virkesbörsen. Ett annat exempel är att totalt 11 kommuner sålde sitt virke på Virkesbörsen under 2019.

Hur ser fördelningen ut på olika skogsägare undrar ni säkert? Jo majoriteten av virket som säljes på Virkesbörsen kommer från enskilda skogsägare (69%) medan resterande del kommer från kommuner, länsstyrelser, statensfastighetsverk och Svenska kyrkan. Sedan lansering 2017 har vi lyckats sälja virke för ett värde på nästan 962 000 000 SEK. 

Feedbacken från våra kunder är också någonting vi tar på allra största allvar, detta är ett viktigt puzzelbit för oss så vi vet hur vi kan förbättra vår produkt och våra erbjudanden ännu bättre. En återkommande sak vi får höra är hur bra service vi erbjuder våra kunder och hur nöjda dom är med jobbet som utförs åt dem.

Ett kul citat som vi fick en söndag kväll var: 
”Hur mycket tar ni i avgift för att vara så alerta och trevliga en söndag kväll?”


Detta skrattade vi väldigt mycket åt och detta är bara ett exempel på feedback som vi fått från er och för att svara på ovanstående fråga så är Virkesbörsen helt kostnadsfritt för skogsägare!


(Klicka på bilden för att komma till vår spellista på YouTube)

Några av våra nöjda kunder har dessutom valt att ställa upp som referens på video. Göteborgs stad och Partille kommun, eller varför inte Naturskog som valde att använda Skogsvårdstorget för att hitta en maskinresurs? 

Mariana Hamberg är också en kund till Virkesbörsen som både fick tips och råd om hur hon skulle göra när hon ville avverka sin skog, utöver det så hon också in flera anbud på sin annons och hittade rätt köpare tack vare oss! En annan nöjd kund var Hans Orre som valde att testa Virkesbörsen trots att han redan kontaktat flera köpare i sitt område. Vi ger dock alltid rådet till landets skogsägare att säkerställa att dom får rätt betalt för sitt virke och att dom når alla köpare. Hans valde att chansa och la upp sin annons hos oss, vilket resulterade i att han fick in ytterligare anbud och bättre betalt än anbuden som han tidigare fått.

Skogskompis


(Klicka på bilden för att komma till vår spellista på YouTube)

Carl Johan Moberg, vår egen Skogkompis har också figurerat i en mängd olika skogliga sammanhang under 2019. Allt från att åter prata om problematiken kring granbarkborren och skogsbränder till att besöka Biometria och prata om prima och sekunda. Utöver detta så har han även passat på att träffa Danske Bank och Johan Freij samt suttit med i flera olika paneler under skogsägarkvällar. Otippat nog så har klippet från Österbymo Hardwood vart det mest populära under 2019. Kan det här betyda att allt fler skogsägare är intresserad av andra trädslag? Något att fundera på över jul!

Så här säger Carl Johan själv om 2019: "Under året har möten med människorna som jobbar i och kring vår viktiga skogsbransch varit många och innehållsfyllda. Att få träffa dessa engagerade och kunniga personer är för mig verkligen höjdpunkt. Och vad man hela tiden lär sig nya saker. Under 2020 kommer vi fortsätta att förmedla kunskaper om skogen."

Håll utkik 2020

Som ni säkert känner till så jobbar vi på Virkesbörsen kontinuerligt för att utveckla vår produkt och vår tjänst till markägarna. Under 2020 kommer vi att lansera en tjänst för att hjälpa skogs och markägare att lättare ta in lån på jord- och skogsfastigheter. Är detta någonting som du tycker skulle vara av intresse för dig? Klicka här för att anmäla ditt intresse.

Tack från oss!

Har ni nått hela vägen hit? Tack!
När vi lanserade Virkesbörsen 2017 fick vi av olika anledningar höra att detta aldrig skulle funka. ”Det funkar aldrig” fick vi ofta höra. Men vår vision är att skapa en transparent, lönsam och effektiv virkesmarknad fortsatte. Dessa tre ledord var det som lede oss genom både mörker och solsken och utan er är detta hade det aldrig varit möjligt att komma så här långt. Vi vill därför rikta ett stort tack till er alla som hejat på oss, stöttat oss och använt Virkesbörsens olika tjänster sedan lansering men även under detta år. Utan er är vi ingenting, ni är bäst!

Hela teamet på Virkesbörsen önskar er en God jul och ett Gott Nytt År och hoppas att vi hörs och ses under 2020.