None
Nyheter
Posted: 14 februari 2020

Nyhetsbrev 2020-02-14

Nyhetsbrev 2020-02-14
14:e februari, kärlekens dag eller alla hjärtans dag. Spännande att just den dagen infaller med vårt nyhetsbrev. Men lite sanning finns det nog i detta ändå, vi på Virkesbörsen älskar nämligen Skog! Men det gör vi så klart alla dagar, året runt. Mycket har hänt sedan sist och denna veckas nyhetsbrev innehåller bland annat ett besök i Skinnskatteberg, Husqvarnas motorsågstävling, Virkesstudion och en rykande färsk Virkesprisindikator.


Motorsågstävling - Virkesbörsen x Husqvarna

Vi vill passa på att påminna att det fortfarande finns en stor möjlighet att vinna den fina motorsågen från Husqvarna. Motorsågen i fråga är en HUSQVARNA 550 XP® G Mark II till ett värde av 9790kr. Tävlingen pågår fram till den 16:e februari 23:59 och en lycklig vinnare kommer att dras under måndagen (2020-02-17). Har du inte redan deltagit i tävlingen? Då tycker vi att du verkligen ska göra det. Klicka här för att komma till tävlingen och följ instruktionerna. Lycka till!

Virkesbörsen på plats under skogsmästarskolans näringslivsdag

Tidigare i veckan så befann sig båda Virkesbörsens grundare i Skinnskatteberg på Skogsmästarskolans näringslivsdag. Adam Aljaraidah och Per Hedberg fanns på plats och träffade studenterna. Utöver detta så fick även Adam gå upp och hålla ett föredrag där han berättade om hur det är att jobba på Virkesbörsen där vi kombinerar teknik med skog. Efteråt så passade Både Per och Adam på att prata med studenterna och företrädare från den svenska skogsindustrin.

 

Virkesprisindikatorn – januari 2020

Virkesmarknaden som har försvagats succesivt sedan sommaren 2018 med prissänkningar på virke som följd.  Men Virkesprisindikatorn förbättrades tydligt i januari jämfört med i december. Bakom utvecklingen ligger en bred förbättring av de underliggande indikatorerna. Inköpschefsindex i USA och Sverige steg och det gjorde även det ekonomiska sentimentet i EU. Konjunkturindikatorn för pappersindustrin däremot försvagades medan övriga svenska indikatorer förbättrades.  Exportprisindex för skogsindustrins produkter sjönk enligt den senaste rapporteringen. 
Virkesprisindikatorn steg till 100,69 från 100,40 i december. Klicka här för att läsa mer.

 

Virkesstudion #25 - Virkesprisindikatorn och kvartalsrapporter

I detta avsnitt så diskuterar Carl Johan och Per om några intressanta ämnen bland annat det rådande läget på virkesmarknaden och noterar att vi ser en vändning från föregående månad. Detta avspeglar sig både från dialogen vi har med köparna men också i vår Virkesprisindikator. Utöver detta så diskuteras även kvartalsrapporter från olika svenska skogsbolag som nyligen släppts. Klicka här för att läsa mer.